Afbeelding van Maarten Bode

maartenbode.com

dev, design & digitale campagnes
📍 Harderwijk Twitter: @maartenbode 📪️ mail@maartenbode.com

Boekentips voor developers in 2020

⚠️ Dit artikel verscheen eerder op orangetalent.dev

Developers kiezen er niet vaak voor boeken te lezen over programmeren. Toch zijn er zowel recente boeken als klassiekers waarmee je je kennis kunt aanscherpen.

Daarom vijf boekentips om beter én slimmer te kunnen werken.

Boekentips 2020

Clean Code (Robert C. Martin, 2008)

Een klassieker op het gebied van code opbouwen. In dit boek lees je alles over het opbouwen van duidelijke en goed werkende code. Je leert waarom je conventies gebruikt, hoe je code goed documenteert en hoe je door middel van unit tests kunt zorgen voor een stabiele code. En deze code later makkelijk kunt wijzigen (refactoren).

De opvolger van dit boek is "Clean Coder". Dit boek richt zich meer op de social skills van een developer.

GRIP (Rick Pastoor, 2019)

Hoewel GRIP niet alleen gericht is op developers, is dit boek zeker een aanrader voor developers. Je krijgt concrete tips om slimmer te werken. Door bijvoorbeeld het gebruik van een agenda kun je ervoor zorgen dat je je beter focust; voor programmeren erg essentieel. Daarnaast ontdek je hoe je een to-do list kunt gebruiken om overzicht in je hoofd te creëren en hoe je omgaat met het verwerken van je mail.

The Manager's Path (Camille Fournier, 2017)

Voor alle developers interessant; van het geven van code reviews tot tips om collega’s te begeleiden en in te werken.

Design Patterns (Erich Gamma, 1994)

Niet echt een boek wat je voor je plezier op een zondagavond openslaat, maar wel handig als naslagwerk. Het wordt ook wel de bijbel van design patterns genoemd.

Getting Real (Basecamp)

Een gratis boek door Basecamp over het efficiënt bouwen van webapplicaties die kunnen schalen. Voor zowel developers als marketeers, designers en managers interessant.

Maarten Bode © 2024